Pizzanı hazırlamağın müxtəlif növləri var. Əsl italyan pizzası nazik
lavaşlı hesab olunur. Qalın lavaşlı pizza xoşlayırsınızsa, xəmirin ununu
və mayasını çox vurun. Həmçinin lavaşın üzərinə nə qoyulmasından da çox
şey asılıdır. Məsələn, klassik italyan pizzasına aşağıdakı "dəst”də
ərzaqlar işlənir: 1. pendir, göbələk, bekon, qoz-fındıq 2. istiot, ət, zeytun 3. dəniz məhsulları və pendir 3. ət və ya bekon, tərəvəz
Vegetarianlar
isə yalnız pomidor, pendir, zeytun və göyərtidən (əsasən, reyhan və
ispanaq) istifadə edə bilərlər. İtalyan mətbəxində əsasən motsarella
pendirindən istifadə olunur. Amma holland, yaxud digər pendirlər də
yarayar.
İdealda nazik italyan pizzası palıd ağacının odunları
ilə qızdırılan sobada 1-1,5 dəqiqəyə bişirilir. Bu zaman sobadakı
temperatur 485 dərəcə Selsi olur. Ev şəraitində isə elektrik sobasında
250 dərəcə istidə 10 dəqiqə ərzində bişirilir.
Sizə çoxsaylı reseptlərdən birini təqdim edirik. Bir neçə başqa variantları isə videodan izləyə bilərsiniz.
Tərkibi:
xəmir:
1 st. su 2 st. un (çox və ya az da ola bilər) 25 q yaş maya (yaxud 7 q quru maya) 2 ç.q. şəkər tozu 1 ç.q. duz 3 x.q. zeytun yağı
sous:
5-6 pomidor 2 baş soğan 1 sarımsaq şəkər tozu duz
üstünə:
motsarella pendiri 2-3 pomidor 200 q göbələk (şampinyon) ət (bişmiş), yaxud qovrulmuş toyuq əti, salyami kolbasası və s.
Mayanı
ilıq suda həll edin. Unun ortasında çala düzəldin, duz, şəkər tozu,
yağ, həll olunmuş maya əlavə edin, yoğurun. Hazır olanda xəmir ələ
yapışmamalıdır. Sonra qaba qoyub ağzını dəsmal, yaxud qida plyonkası ilə
örtün, gəlməsini gözləyin. Xəmir 3 dəfə böyüməlidir. Sonra bir dəfə də
ətləyin. İki yerə bölüb kündə tutun. Dairəvi, yaxud dördkünc yayın.
Peşəkar pizza ustaları oxlovdan istifadə etmir, xəmiri əlləri ilə
yayırlar. Yağlanmış, yaxud perqament döşənib yağlanmış siniyə qoyun.
Kündəni yağlanmış siniyə qoyub barmaqlarınızla da yaya bilərsiniz.
Xəmir
gələnədək sous hazırlamaq olar. Bunun üçün pomidorun qabığını soyub,
dənələrini artlayın. Soğanı və sarımsağı xırda doğrayın, qovurun, azca
şəkər tozu və duz, xırda doğranmış pomidor əlavə edin. Ürəyiniz istəyən
ədviyyat əlavə edə bilərsiniz (istiot, nanə, reyhan qurusu və s.) Yaydığınız
xəmirin üzərinə sous çəkin. İstəyə görə, bişmiş ət, toyuq əti tikələri,
doğranmış göbələk, pomidor və pendiri lay-lay düzün.
250 dərəcə qızdırılmış sobada 10-15 dəqiqə bişirin.