Lazım olan ərzaq: 10 ədəd iri göbələk, 60 qr (4 xörək qaşığı)
yağ, 100 qr xırdalanmış qoyun pendiri, 1 dilim çörək (qabıqları
təmizlənmiş və xırdalanmış), duz, istiot.
Hazırlanma qaydası:
Sobanın üst gözünü yandırın. Göbələkləri təmizləyin və saplaq
hissələrini göbələkləri zədələmədən çıxarın. Yağı bir tavada əridin.
Göbələkləri dəmir təbəqəyə yığın, duz və istiot vurub, üzərinə 2 xörək
qaşığı əridilmiş yağ çəkin. Dəmir təbəqəni sobaya qoyun. Göbələkləri
azacıq diri qalmaq şərti ilə bişirin. Eyni zamanda pendiri və
xırdalanmış çörək içini qarışdırın. Yarıbişmiş göbələkləri sobadan
götürüb içlərini doldurun və üzərinə qalan əridilmiş yağı tökün. Sobanı
200 dərəcəyə qədər qızdırın. Göbələkləri yenidən sobaya qoyun və üstü
qızarana qədər bişirin. Süfrəyə isti-isti verin.
Kartof küftəsi
Kartofları qaynadıb, qabıqlarını soyun. Çəngəllə əzib, püre halına gətirin.
Tərkibi:
500 qram kartof;
250 qram ispanaq;
1 ədəd sürtgəcdən keçirilmiş soğan;
duz, qara istiot;
2 qaşıq ağ pendir;
2 qaşıq un;
1 ədəd yumurta.
Hazırlanması:
Kartofları qaynadıb, qabıqlarını soyun. Çəngəllə əzib, püre halına
gətirin. Duz, qara istiot əlavə edib yoğurun. İspanağı soğanla
pörtlədir, suyu qurtarana qədər bişirdikdən sonra ispanağı odun
üzərindən götürün. İçinə pendir və qara istiot əlavə edib qarışdırın.
Kartofdan qoz böyüklüyündə parçalar qoparıb, əllə açın. 1 qaşıq
hazırladığınız qarışıqdan qoyub, kartofu küftə şəklinə salın. Hamısını
bu şəkildə hazırladıqdan sonra əvvəlcə una, sonra da yumurtaya batırıb
qızardın.
Əriştəli toyuq şorbası
Lazım olan ərzaq:800 qr toyuq əti, 120 qr əriştə, 0,5 stəkan yağ
(əridilmiş), 10 ədəd alça, 0,5 stəkan maş lobya, 1 baş soğan, 0,2 qr
zəfəran, 40 qr şüyüd, istiot, duz.
Hazırlanma qaydası:
Maş lobyanı 6 saat soyuq suda isladın. Daha sonra 45-60 dəqiqə suda
bişirin. Soğanı doğrayıb yağda qovurun. Toyuğu tikələrə bölüb suda
bişirin. Bişmiş toyuq ətini suyundan çıxarın. Toyuq ətinin suyuna
qovrulmuş soğan, bişmiş maş lobya, alça, əriştə və zəfəran şirəsi töküb,
10-15 dəqiqə bişirin. Süfrəyə verərkən boşqaba bişmiş toyuq tikəsi
qoyub, üzərinə şorba tökün və xırda doğranmış şüyüd səpin.